Zou het voor u als mantelzorger niet fijn zijn om uw zorgbehoevende ouders, vader, moeder of een ander familielid of vriend dichtbij huis te hebben? Dan bent u snel ter plaatse als er wat aan de hand is. Dit is te realiseren met een mantelzorgwoning.
Een dergelijke woning biedt uw dierbare(n) ook een vertrouwde omgeving met voldoende privacy om uw zorg op de juiste momenten te ontvangen.

Home Profs informeert u er graag verder over in deze blog.

 

Mogelijkheden voor een mantelzorgwoning

Er zijn diverse mogelijkheden als het gaat om het wonen met mantelzorg. Mogelijkheden die volledig aan te passen zijn aan uw situatie en de zorgbehoefte.
U kunt apart van elkaar op hetzelfde terrein gaan wonen of bij elkaar in één woning.

Een aparte mantelzorgwoning op uw terrein

Dit is een zelfstandige woning op het terrein waarop ook uw eigen huis staat. Deze woning is specifiek bedoeld voor degene(n) die u verzorgt. Tegenwoordig kunt u een kant-en-klare mantelzorgwoning in uw tuin laten plaatsen, maar ook is het goed mogelijk om een bestaand bouwwerk, bijvoorbeeld een garage, om te laten bouwen tot een mantelzorgwoning.

Samen wonen in een mantelzorgwoning

U kunt ook samen met uw dierbare(n) in een mantelzorgwoning gaan wonen. Dan woont degene die u verzorgt dus in hetzelfde huis.
Hierbij kunt u bijvoorbeeld denken aan een kangoeroewoning. Dit is een woningcombinatie van twee (zelfstandige) woningen of wooneenheden onder één dak. De woonruimtes hebben elk een aparte voordeur.
Om tot een kangoeroewoning te komen kunt u een bestaande woning splitsen, een geheel nieuwe kangoeroewoning bouwen of een kangoeroewoning kopen of huren.

Soms is het nodig om eerst een aanbouw aan uw huis te zetten om vervolgens een kangoeroewoning te realiseren.

 

Wat komt er kijken bij een mantelzorgwoning

Afhankelijk van wat u kiest is er een aantal zaken die u moet regelen. Vaak moet er bij de gemeente een vergunning worden aangevraagd. U mag niet zomaar aanbouwen of een gebouw in uw tuin zetten.

Het is sterk van de persoonlijke zorgsituatie afhankelijk hoe er gebouwd of verbouwd dient te worden. Daarom is het belangrijk om uw (ver)bouwplannen grondig door te spreken en de aannemer te kiezen die een raakvlak heeft met zorg.

 

Een kangoeroewoning als MantelzorgwoningWat wij voor u kunnen betekenen

Als professionele, onafhankelijke partij adviseert Home Profs u graag. Wij hebben een uitgebreid netwerk met aannemers waaruit wij kunnen selecteren om uw plannen bouwkundig slim in te vullen. En wij hebben ruime ervaring in het ontwikkelen en bouwen van een mantelzorgwoning.
Wij zijn actieve meedenkers als het gaat om levensloopbestendig wonen. Wij houden rekening met alle voorzieningen die nodig zijn als uw dierbare minder goed ter been is of wordt. Welke omstandigheden ook, wij zien erop toe dat de veiligheid, toegankelijkheid en het comfort gewaarborgd worden.

Hierbij valt onder andere te denken aan:

  • verlaagde drempels
  • brede deuren
  • een traplift
  • een tillift
  • een inloopdouche
  • beugels
  • een aangepaste keuken/badkamer
  • een antislipvloer
  • goede verlichting
  • een automatische deuropener

 

Uiteraard maken wij samen met u een goede afweging tussen de noodzakelijke oplossingen en uw beschikbare budget. Voor mogelijke financiële vergoedingen verwijzen wij u graag naar de website mantelzorg.nl.
Neemt u gerust contact op met ons om geheel vrijblijvend uw mantelzorgwensen met ons te bespreken.