Er zijn verschillende situaties waarbij het aanvragen van een bouwkeuring van toepassing is. Het is verstandig om deze aan te vragen om de kwaliteit van een huis te beoordelen. Zijn er gebreken aanwezig? En zo ja, wat gaan die gebreken kosten? Je bent voornamelijk gebaat bij een bouwkeuring wanneer je:

  • Een huis gaat kopen
  • Een huis gaat verkopen
  • Een verbouwing gaat uitvoeren
  • Wilt checken of de bouw van je huis goed is verlopen

Een onafhankelijke inspecteur loopt een aantal criteria na om te beoordelen wat de staat van een woning op een bepaald moment is. Hieruit wordt duidelijk wat de zwakke plekken van een woning zijn en waar er ruimte voor verbetering is. Bovendien ontvang je vervolgens direct een overzicht van de verwachte kosten die er als gevolg van de gebreken zijn. Je hebt dan een mooi overzicht van wat je mogelijk aan herstelwerkzaamheden kwijt zult zijn. Maar waarom is dit nu zo belangrijk om te weten?

Waarom een bouwkeuring aanvragen?

Zeker bij de bouw of aankoop van een huis wil je er zeker van zijn dat er geen onverwachtse gebreken meer aanwezig zijn. Stel je laat een huis bouwen door een aannemer en je checkt niet met een bouwkeuring of alles in orde is. Dan zit je vervolgens zelf opgezadeld met alle extra kosten als gevolg van de aanwezige gebreken. Hetzelfde geldt voor de aankoop van een huis. Ook dan wil je graag vooraf weten wat er nog allemaal moet gebeuren. Hierdoor heb je een beter beeld van het totale kostenplaatje. Bovendien valt er dan misschien nog wat van de vraagprijs af te snoepen.

Al met al komt het er bij een bouwkeuring op neer dat je jezelf een volledig overzicht van de staat van een woning verschaft. Deze kennis is essentieel om een aankoop of bouw van een woning op een goede manier af te ronden. Verder kan zo’n keuring ook gebruik worden om een financiering bij de bank te regelen.

Hoe vraag ik een bouwkeuring aan?

Een bouwkeuring vraag je aan bij een professionele organisatie die dit regelmatig doet. Bij Home Profs hebben we een ruime ervaring in het uitvoeren van bouw. Wij voeren deze geregeld uit en helpen je dan ook graag verder. Wij komen dan naar de betreffende woning om ter plekke de beoordeling uit te voeren. Er zijn bij het kiezen van een bouwkeuring vier verschillende mogelijkheden:

Afhankelijk van jouw situatie kies je één van de bovenstaande bouwkeuringen. Wil je graag meer informatie ontvangen over een bouwkeuring of heb je een andere vraag? Neem dan contact met ons op. Bij Home Profs helpen we je graag verder, zodat je niet voor verrassingen komt te staan!